Top Atracţii turistice din România
Între secolele XII şi XIV, coloniştii saxoni s-au stabilit în sudul Transilvaniei şi au ridicat burgurile, oraşele medievale fortificate specifice Europei Centrale. Turiştii sunt cuceriţi de cetăţile cu turnuri impunătoare şi străduţe înguste ce au supravieţuit secolelor, iar atmosfera medievală din Braşov, Sibiu sau Sighişoara atrage vizitatori din întreaga lume. De asemenea, festivalurile culturale cu aer medieval fascinează atât adulţii, cât şi copiii, indiferent că sunt români sau străini.
Ștefan cel Mare este o personalitate marcantă în istoria României, iar sub domnia sa, arhitectura religioasă moldovenească a atins apogeul. De pe vremea voievodului datează cele mai multe mănăstiri pictate din Bucovina, caracterizate de influenţe bizantine şi gotice, cât şi de fresce viu colorate. Picturile murale reprezintă un fenomen artistic unic în Europa în secolele XV-XVI, eleganţa formelor şi bogăţia interiorului fiind remarcabile.
Litoralul românesc al Mării Negre este cea mai exploatată zonă turistică din România, fiind vizitat de aproape un milion de turişti anual. Staţiunile româneşti se adresează tuturor clienţilor, indiferent de buget, indiferent că preferă hotelurile de cinci stele sau excursiile cu cortul. Turiştii străini sunt vrăjiţi de luxul din Mamaia sau de libertatea din Vama Veche, iar dincolo de constantele plajă, soare şi apă, există numeroase activităţi sportive, pentru vizitatorii ce preferă vacanţele active.
La sfârşitul lungii sale excursii prin Europa, Dunărea formează un adevărat regat al apelor, un peisaj de o frumuseţe unică: Delta Dunării. A doua mare deltă europeană reprezintă un rai al florei şi faunei specifice, iar turiştii străini sunt captivaţi atât de peisaje, dar şi de bucătăria tradiţională. Clasificată ca rezervaţie a biosferei la nivel naţional, Delta Dunării este inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, din 1991.
Puţine zone din Europa şi-au păstrat atât de bine obiceiurile populare. Turiştii străini consideră autentice satele româneşti neatinse de timp, oamenii îmbrăcaţi în straie populare şi datinile transmise din generaţie în generaţie. Pensiunile agroturistice din întreaga ţară sunt pline de vizitatori străini, în special în preajma sărbătorilor şi a festivalurilor – Paştele în Maramureş, Răvăşitul Oilor în zona Rucăr-Bran sau Crăciunul în Mărginimea Sibiului oferă turiştilor străini excursii unice.
Castelele şi palatele româneşti îşi datorează faima eleganţei arhitecturale, peisajelor înconjurătoare spectaculoase şi comorilor nepreţuite din interior. Stilurile diverse se împletesc armonios cu elemente tradiţionale, iar multe dintre aceste construcţii sunt adevărate capodopere, incluse în patrimoniul mondial UNESCO. România se bucură de nenumărate astfel de clădiri, de la fortăreţe medievale austere, la palate luxoase ridicate în ultimul secol.
Carpaţii româneşti atrag nenumăraţi turişti pasionaţi de sporturile de iarnă, iar facilităţile din staţiunile montane s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani. Deşi Valea Prahovei este cea mai mediatizată zonă, staţiuni precum Rânca, Straja sau Vidra atrag iubitorii de sporturi extreme care vor să evite aglomeraţia. Străinii revin an de an în staţiunile montaneromâneşti, mulţumiţi de servicii, peisaje şi bucătăria tradiţională, preţurile fiind accesibile pentru buzunarele vest-europenilor.
Munţii Carpaţi oferă cele mai frumoase peisaje din România – peşteri, cascade, piscuri, râuri şi lacuri, fiecare având o legendă unică. În parcurile naturale, vizitatorii pot admira specii de animale sau plante pe cale de dispariţie, iar turiştii pasionaţi de adrenalină au numeroase sporturi extreme cu care se pot delecta, de la căţărări la bungee jumping sau mountain biking. Mai mult, pasionaţii de automobilism se vor îndrăgosti iremediabil de Trănsfăgărăşan şi Transalpina.
Efectele apelor minerale şi termale de pe teritoriul ţării noastre au fost apreciate de austro-ungari, care au ridicat aici primele staţiuni balneare din Europa. De atunci, metodele de balneoterapie s-au diversificat şi modernizat, precum şi serviciile şi facilităţile din domeniu. România deţine peste o treime din apele minerale ale Europei, având circa 70 de complexuri dedicate terapiei balneare. Băile Herculane, Băile Olăneşti sau Vatra Dornei sunt cele mai cunoscute zone ideale pentru recreaţie sau tratament, datorită proprietăţilor curative ale apei, aerului şi nămolului.
SURSA
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu