marți, 29 noiembrie 2011

Funcţii Blogger

Ce este funcţia Design din Blogger?
Găsiţi numele blogului în tabloul de bord şi faceţi clic pe linkul „Design” din dreptul acestuia. Aici puteţi aranja elementele din şablon aşa cum doriţi să se afişeze, trăgându-le şi plasându-le într-o altă locaţie. În majoritatea şabloanelor, puteţi muta toate elementele cu excepţia barei de navigare, a postărilor de pe blog şi a antetului. Dacă doriţi să adăugaţi gadgeturi în pagina blogului sau în bara laterală, faceţi clic pe „Adăugaţi un obiect gadget”. Această acţiune deschide o fereastră de tip pop-up din care puteţi să căutaţi gadgeturi, apoi să le adăugaţi şi să le salvaţi pe blogul dvs.
Pot să am un blog pe care să posteze mai multe persoane?
Da, acestea se numesc „bloguri de echipă”. În linii mari, o persoană creează blogul, apoi invită alţi utilizatori să se înscrie. Membrii echipei pot fi administratori sau autori obişnuiţi. Administratorii pot să editeze toate postările (nu numai postările personale), să adauge sau să elimine membrii echipei (şi să acorde acces cu drepturi de administrare) şi să modifice setările blogului. Utilizatorii care nu sunt administratori pot numai să posteze pe blogul dvs.
Pentru a invita alte persoane să se înscrie la un blog, accesaţi mai întâi fila Setări | Autorizaţii şi faceţi clic pe butonul „Adăugaţi autori”. Apoi, introduceţi adresele de e-mail ale persoanelor pe care le invitaţi; acestea vor primi în scurt timp un e-mail de invitaţie. Aveţi nevoie de un Cont Google pentru a avea un blog pe Blogspot, deci, dacă autorii pe care doriţi să îi invitaţi nu au deja Conturi Google, li se va solicita să îşi creeze un cont. Atunci când sunteţi pregătit(ă) să trimiteţi invitaţiile, faceţi clic pe „Invitaţi”. Veţi primi un e-mail atunci când un nou membru al echipei s-a înscris la blog.
Cum îmi etichetez postările?
Atunci când scrieţi o postare, la sfârşitul formularului veţi observa un spaţiu cu mesajul „Etichete pentru această postare”. Introduceţi orice etichete doriţi, separându-le prin virgulă. De asemenea, puteţi face clic pe linkul „afişaţi-le pe toate” pentru a afişa o listă cu etichetele pe care le-aţi utilizat anterior. Apoi faceţi clic pe etichete pentru a le adăuga. Atunci când publicaţi postarea, etichetele se vor afişa la sfârşit. Dacă faceţi clic pe oricare dintre etichete, veţi fi direcţionat(ă) către o pagină care conţine numai postări cu eticheta respectivă. De asemenea, puteţi adăuga o listă cu toate etichetele în bara laterală a blogului, ordonate alfabetic sau după frecvenţa de utilizare.
Cum adaug serviciul AdSense în blogul meu?
Pentru a adăuga serviciul AdSense pe blogul dvs., faceţi clic pe linkul Convertiţi în bani din Tabloul de bord. Veţi putea să alegeţi o dimensiune pentru anunţurile dvs. şi să personalizaţi modul în care acestea se vor afişa pe blog.
Ce este un feed de site şi cum îl pot activa pentru blogul meu?
Activarea setării feed de site pentru un blog permite autorilor să îşi promoveze cu uşurinţă conţinutul în întreaga lume. Cu feedul de site activat, cititorii se pot abona la cele mai recente actualizări pentru blogul respectiv adăugând feedul către cititorul preferat de feeduri. Ca autor al unul blog, puteţi decide dacă acest fragment va conţine primele rânduri din postare, întreaga postare sau numai fragmentul de până la salt, dacă este cazul. Ca setare prestabilită a blogului, feedul de site este activat şi toţi abonaţii vor primi actualizări integrale. Dacă nu îl aveţi activat, accesaţi fila Setări | Feed de site. Aici, veţi avea o opţiune simplă, unde puteţi selecta cât anume din conţinutul dvs. doriţi să sindicaţi. Opţiunea „Niciuna” dezactivează complet feedul de site.
Cum funcţionează Blogger pentru mobil?
Pentru a lansa un blog pentru mobil, trebuie doar să trimiteţi un mesaj (care poate fi o fotografie, un text sau ambele) la adresa go@blogger.com, iar noi vom lansa blogul pentru dvs. Apoi veţi primi un răspuns cu adresa URL a blogului pentru mobil şi un indicativ (o parolă de unică folosinţă) cu ajutorul cărora vă puteţi revendica noul blog. Pentru a vă revendica blogul, trebuie doar să introduceţi indicativul la adresa http://go.blogger.com. Revendicarea blogului pentru mobil vă va oferi acces complet la setările şi la funcţiile Blogger.com, vă va permite să asociaţi blogul cu un Cont Google şi să îmbinaţi blogul pentru mobil cu un blog existent.
De ce formularul de postare include verificare pe bază de cuvinte?
Verificarea pe bază de cuvinte din formularul de postare este concepută ca un mecanism de reducere a spamului pentru Blogger în general. Există două cauze potenţiale:

Spam potenţial

În acest caz, un sistem automat aplică verificarea pe bază de cuvinte pentru anumite bloguri care constituie spam potenţial. Facem eforturi permanente pentru îmbunătăţirea acestui sistem pentru a evita etichetarea eronată a adevăratelor bloguri. Verificarea pe bază de cuvinte în formularul de postare nu împiedică publicarea şi nu înseamnă că blogul dvs. va fi şters sau sancţionat prin alte mijloace dacă nu încalcă într-adevăr politicile noastre. Pentru a evita alte inconveniente atunci când publicaţi, faceţi clic pe pictograma „?” de lângă verificarea pe bază de cuvinte pentru formularul de postare. Astfel, veţi fi redirecţionat(ă) către o pagină unde puteţi solicita o examinare a blogului dvs. Vom solicita unei persoane să îl examineze pentru a verifica dacă este spam şi apoi să elimine cerinţa de verificare pe bază de cuvinte din blogul dvs.

Nivel ridicat de postări

Dacă creaţi multe postări într-o singură zi, vi se va solicita să efectuaţi o verificare pe bază de cuvinte pentru fiecare postare în parte, indiferent dacă blogul dvs. nu a fost declarat spam potenţial. În acest caz, efectuaţi verificarea pe bază de cuvinte pentru fiecare postare sau aşteptaţi 24 de ore, moment în care verificarea pe bază de cuvinte va fi eliminată automat. Această restricţie are rolul de a controla încărcarea de pe serverele noastre şi de a împiedica spamul explicit.
Pot utiliza comenzile rapide de la tastatură atunci când postez?
Da, Blogger are câteva comenzi rapide de la tastatură pe care le puteţi utiliza în timp ce editaţi postările. Acestea funcţionează cu siguranţă în Google Chrome, Internet Explorer 8+ şi Mozilla Firefox 3+ şi s-ar putea să funcţioneze în alte browsere. Acestea sunt:
  • control + b = aldin
  • control + i = cursiv
  • control + l = blockquote (numai în modul HTML)
  • control + z = anulaţi
  • control + y = refaceţi
  • control + shift + a = creaţi un link
  • control + shift + p = previzualizaţi
  • control + d = salvaţi ca schiţă
  • control + s = publicaţi postarea
  • control + g = transcriere în Hindi
Cum utilizez funcţia de transcriere?
Blogger oferă o opţiune de transcriere automată pentru convertirea caracterelor romane în caractere non-romane, cum ar fi caractere hindi, greceşti, ruseşti şi caractere din multe alte limbi. Pentru a activa această funcţie, accesaţi pagina Setări | Elementar şi selectaţi „Da” pentru opţiunea de transcriere. Această setare va afecta toate blogurile din contul dvs.
Cum utilizez editorul de postări din Blogger?
Editorul de postări din Blogger are trei moduri:
  • Compunere: un mod WYSIWYG („What you see is what you get” - „Primiţi ceea ce vedeţi”) în care manipulaţi textul cu ajutorul butoanelor de formatare.
  • Editare ca HTML: un mod brut în care editaţi manual paginile HTML.
  • Previzualizare: redă o previzualizare integrală a postării, care include titlul, linkurile şi imaginile.
Pentru a comuta între aceste moduri, trebuie doar să faceţi clic pe linkul corespunzător. Butoanele de formatare sunt disponibile numai în anumite browsere.
Funcţii, de la stânga la dreapta:
  • Font
  • Dimensiunea fontului
  • Aldin
  • Cursiv
  • Culoarea fontului
  • Link
  • Aliniere la stânga
  • Aliniere în centru
  • Aliniere la dreapta
  • Aliniere de la stânga la dreapta
  • Listă ordonată (numerotată)
  • Listă neordonată (cu marcatori)
  • Blockquote
  • Verificaţi ortografia
  • Încărcaţi o imagine
  • Eliminaţi formatarea din selecţie
Cum utilizez un domeniu personalizat pe blogul meu?
Dacă nu doriţi ca adresa blogului dvs. să conţină blogspot.com, vă puteţi crea un domeniu propriu. Vom continua să vă găzduim conţinuturile ca şi înainte, dar acestea vor fi afişate la noua adresă. Pentru aceasta sunt necesare trei componente:

Domeniul dvs.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să alegeţi un nume de domeniu, cum ar fi www.mysite.com, şi să îl înregistraţi. Puteţi înregistra orice nume de domeniu din numărul mare de registre diferite.

Setările DNS

Apoi, trebuie să creaţi o înregistrare CNAME pentru domeniul dvs. cu DNS, asociind domeniul cu ghs.google.com. Procedura exactă pentru aceasta variază în funcţie de registrul de domenii, deci contactaţi direct reprezentanţii registrului şi aceştia vă vor putea ajuta. Aveţi răbdare, deoarece este posibil ca noua înregistrare DNS să nu se aplice imediat.

Setări pentru Blogger

În acest moment, serverele DNS ştiu să direcţioneze utilizatorii către Google atunci când aceştia doresc să vă vadă blogul, deci trebuie să ne asigurăm că Google asociază blogul corect cu domeniul dvs. Veţi face acest lucru din fila Setări | Publicare pentru blogul dvs. din Blogger. Dacă publicaţi pe Blogspot, veţi vedea un link aproape de începutul postării prin care puteţi trece la un domeniu personalizat. Nu ezitaţi şi faceţi clic pe linkul respectiv. Setarea Adresă Blogspot este înlocuită cu Domeniul dvs. Completaţi domeniul pe care l-aţi înregistrat la începutul procesului, apoi salvaţi setările.

Note:

  • Dacă noul domeniul nu vă redirecţionează către blogul dvs., mai aşteptaţi o zi sau două pentru a vă asigura că toate serverele DNS au fost actualizate. Dacă aceasta nu funcţionează, contactaţi reprezentanţii registrului pentru a vă asigura că aţi introdus corect setările DNS.
  • Adresa Blogpost iniţială va fi redirecţionată automat către noul dvs. domeniu. Astfel, toate linkurile sau marcajele existente către site-ul dvs. vor funcţiona în continuare.
  • Puteţi utiliza această funcţie pentru domenii (de exemplu, www.mysite.com) sau subdomenii (de exemplu, name.mysite.com). Cu toate acestea, nu puteţi specifica subdirectoare (de exemplu, mysite.com/blog/) sau caractere speciale (de exemplu, *.mysite.com).
De unde pot cumpăra un nume de domeniu personalizat pentru blogul meu?
Cea mai simplă metodă este de a cumpăra de la noi din fila Setări | Publicare. Cu toate acestea, există multe companii de la care puteţi cumpăra nume de domenii, de obicei contra unor taxe anuale foarte rezonabile. Veţi găsi numeroase opţiuni în urma unei căutări de registre de domenii pe Google. De asemenea, puteţi cumpăra un domeniu din această listă:
Cum schimb formatul datelor afişate pe blogul meu?
Puteţi schimba formatul datei atât pentru postări, cât şi pentru linkurile din arhivă, editând setările blogului. În pagina Setări | Formatare, există câmpuri pentru „Format pentru antetul datei” şi „Format pentru data indexului arhivei”. Ambele câmpuri conţin meniuri derulante care listează opţiunile de formatare pentru afişarea datelor. De regulă, anteturile de date se află deasupra postărilor, iar indexul arhivei este, de obicei, lista de linkuri din arhivă din bara laterală. Faceţi clic pe butonul „Salvaţi setările” de la sfârşitul paginii după ce aţi terminat.
Ce este un şablon de postare?
Şabloanele de postare ajută utilizatorii să câştige timp prin formatarea în prealabil a editorului de postări. Unii utilizatori doresc ca postările lor să fie formatate într-un anumit fel. De exemplu, cineva poate dori să creeze un link spre un articol pe primul rând, pe care să îl reia mai jos. În acest caz, linkul şi etichetele blockquote pot fi introduse în şablonul de postare şi vor apărea, gata pentru completare, pentru fiecare postare. Trebuie doar să copiaţi şi să inseraţi codul sau textul care doriţi să apară în fiecare postare din Şablonul pentru postare din Setări | Formatare.
Ce sunt backlinkurile şi cum le utilizez?
Backlinkurile vă permit să ţineţi evidenţa altor pagini web care se leagă la postările dvs. Dacă un prieten creează un link spre una dintre postările dvs., de exemplu, postarea va indica automat faptul că altcineva a creat un link spre ea şi va furniza un scurt fragment din textul prietenului respectiv şi un link spre acea postare. Setarea pentru backlinkuri poate fi găsită în fila Setări | Comentarii şi include o singură opţiune simplă de activare sau dezactivare. Dacă este activată, veţi vedea un link cu textul „Linkuri spre această postare” lângă linkul pentru comentarii pentru fiecare postare.
Ce este opţiunea de verificare pe bază de cuvinte?
Opţiunea de verificare pe bază de cuvinte poate fi găsită în fila Setări | Comentarii a blogului dvs. Dacă alegeţi „da” pentru această setare, persoanele care postează comentarii pe blogul dvs. vor trebui să parcurgă pasul de verificare pe bază de cuvinte, similar cu cel prezentat pentru crearea unui blog. Activarea acestei opţiuni nu permite sistemelor automate să adauge comentarii pe blogul dvs., deoarece numai o persoană poate citi cuvântul şi finaliza pasul. Dacă aţi primit un comentariu care părea o reclamă sau un link aleatoriu spre un site fără conţinut similar, aţi întâlnit un comentariu spam. Multe dintre aceste activităţi se realizează automat de către software-uri care nu pot efectua verificarea pe bază de cuvinte, deci activarea acestei opţiuni este o metodă bună de a evita multe comentarii nedorite.
Pot să editez codul HTML din aspectul blogului meu?
Bineînţeles, trebuie doar să accesaţi fila Design | Editaţi HTML. Veţi vedea o opţiune de descărcare a unei copii a şablonului într-un fişier text pe hard disk. Vă recomandăm să faceţi acest lucru pentru a putea reveni cu uşurinţă la şablon prin reîncărcarea aceluiaşi fişier. Apoi, urmează codul efectiv al şablonului. Veţi observa că arată aproximativ la fel ca şi codurile HTML şi CSS obişnuite, dar include şi multe etichete personalizate care asigură compatibilitatea cu editorul de aspect prin tragere şi plasare şi un instrument de selectare a fontului şi a culorii.
Ce face setarea „înregistrare”?
Setarea „Adăugaţi blogul dvs. la înregistrările noastre?” stabileşte dacă blogul dvs. va fi promovat sau nu prin diferite canale din Blogger. Puteţi găsi această setare în fila Setări | Elementar. Dacă şablonul blogului dvs. utilizează eticheta BlogMetaData, dezactivarea înseamnă şi că blogul dvs. nu va mai fi accesat cu crawlere de motoarele de căutare

1 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments

Recent Comments Widget