sâmbătă, 3 septembrie 2011

Statiuni balneare din Romania


Locul 10: Ocna Sugatag (Judetul Maramures)
O baie calda in bazinele de la Ocna Sugatag ajuta organismul in tratarea unor afectiuni reumatismale degenerative si abarticulare, afectiuni neurologice periferice. In fiecare vara mii de turisti vin aici pentru a se scalda in bazinele in aer liber amenajate in micuta statiune balneara.
Locul 9: Moneasa (Judetul Arad)
Aerul puternic ionizat din Moneasa alaturi de baile in ape minerale ajuta la tratarea afectiunilor reumatismale, ginecologice si a celor de nutritie (diabet, obezitate). Desigur pe langa baile in bazine exista si posibilitate de kinetoterapie, electro si fizioterapie si gimnastica medicala.
Locul 8: Baile Herculane (Judetul Caras-Severin)
Numita in trecut si Baile Hebadiei statiunea stralucitoare de odinioara si-a mai pierdut din stralucire insa este in continuare frecventat pentru ameliorarea afectiunilor reumatismale si a afectiunilor neurologice periferice.
Locul 7: Calimanesti (Judetul Valcea)
Calimanesti – Caciulata (jud Valcea, la 18 km nord de Ramnicu Valcea) este considerata perla statiunilor balneoclimaterice de pe valea Oltului, fiind renumita pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimatul sau si pentru multitudinea punctelor de interes turistic din zona. Se incadreaza in categoria statiunilor balneare de interes general din Romania (conform Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie).
Factorii naturali de cura sunt reprezentati de apele minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene folosite in tratarea unor afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice, colite cronice); afectiuni hepatobiliare; afectiuni renale şi ale cailor urinare; afectiuni metabolice şi de nutritie (diabet zaharat, obezitate); afectiuni reumatismale inflamatorii (artroze); afectiuni neurologice periferice; afectiuni respiratorii, afectiuni asociate (ginecologice, dermatologice, cardiovasculare, astenie, boli profesionale).
Locul 6: Geoagiu-Bai (Judetul Hunedoara)
Baile si bazinele in aer liber de la Geoagiu-Bai sunt situate intr-un cadru natural frumos, intr-o depresiune pitoreasca in cadrul Muntilor Apuseni. Afectiunile ce se pot trata aici includ: afectiunile reumatismale degenerative (pareze, sechele dupa poliomielita), afectiunile posttraumatice si neurologice periferice precum si cele ginecologice. Apele minerale se mai pot folosi si in cura interna pentru tratarea unor boli interne precum gastrite, ulcere dar si hepato-biliare sau renale
Locul 5: Slanic Moldova (Judetul Bacau)
Aflata intre muntii de o frumusete deosebita, micuta si pitoreasca statiune balneara din judetul Bacau a fost loc de pelerinaj pentru multe personalitati romanesti si straine de a lungul timpului. Cei care au poposit aici  au cautat apele minerale de aici pentru a-si trata afectiunile hepato-biliare (dischinezie biliara, starile dupa operatii la ficat), bolile metabolice si de nutritie (diabet, obezitate), bolile tubului digestiv (gastrite cronice hiper si hipoacide, ulcere gastrice si duodenale, colite, constipatie cronica), afectiunile rinichilor si cailor urinare (infectii urinare).
Locul 4:Baile Tusnad (Judetul Harghita)
Statiune aflata la baza muntelui Ciomatu, la doar o ora de mers pe jos de singurul lac vulcanic din Europa – Lacul Sfanta Ana. Baile Tusnad exceleaza prin aerul si apele minerale de aici care sunt un factor de cura important in tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, arteriopatii periferice, hipertensiune arteriala), afectiunile sistemului nervos central, afectiunile tubului digestiv precum si afectiunile cailor urinare (litiaza renala, inflamatii ale cailor urinare).
Locul 3: Baile Felix (Judetul Bihor)
la 8 km S de Oradea, una dintre cele mai renumite statiuni balneare din Romania, cunoscuta inca de pe vremea romanilor. Aici exista o bogata baza de tratament ce cuprinde: bai calde cu ape minerale în cazi si bazine, instalatii pentru aplicatii calde cu namol si parafina, bazine cu apa minerala termala pentru kinetoterapie, instalatii pentru electro si hidroterapie, sauna, instalatii de aerosoli si inhalatii, piscine acoperite si in aer liber cu apa minerala termala (functioneaza permanent), sali de gimnastica medicala
Efectele benefice ale apelor termale sunt folosite pentru urmatoarele afectiuni: afectiuni reumatismale inflamatorii (poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta), afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza), afectiuni reumatismale abarticulare, afectiuni post-traumatice, afectiuni neurologice periferice, afectiuni neurologice, afectiuni ginecologice, afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine).
Locul 2: Covasna (Judetul Covasna)
Numita si statiunea celor 1000 de izvoare minerale sau statiunea inimii, aceasta mica localitate aflata in curbura Carpatilor este cunoscuta datorita apelor minerale si a aerului care ajuta la tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aortica, hipertensiune arteriala), boli hepato-biliare, boli digestive. Spitalul de recuperare a bolilor cardiovasculare din Covasna este cunoscut atat in tara cat si in strainatate ca unul dintre cele mai renumite spitale de acest gen din Romania si chiar din Europa. Daca tot sunteti in Covasna puteti sa vizitati printre altele Planul Inclinat (unicat in Europa), Balta Dracului si Cetatea Zanelor
Locul 1: Sovata (Judetul Mures)
situata la cca 15 km de Targu Mures, a fost mentionata ca loc de cura inca din 1597. Statiunea detine factori curativi de mare eficienta, legati de prezenta lacurilor helioterme din zona. Cel mai cunoscut este Lacul Ursu, care prezinta si el fenomenul de heliotermie (fenomenul consta in stratificareaa termica a apei concomitent cu cresterea concentratiei sarurilor spre adancime pana la un anumit nivel de 3 m, dupa care se inregistreaza valori mai reduse si constante. Astfel, vara la o adancime de 1.5-2m apa lacului va inregistra o temperatura de 30-40 grade).
Turistii care vor sa isi petreca un sejur aici au la indemana multiple posibilitati de recreere sau refacere. Statiunea dispune si de o partie de ski, pentru impatimitii sporturilor de iarna.

1 comentarii:

Unknown spunea...

Pentru cei interesati sa calatoreasca recomand acest site foarte folositor cu preturi accesibile:http://www.cazareinmoldova.ro

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments

Recent Comments Widget