miercuri, 11 aprilie 2012

Statiunea balneoclimaterica Slanic Prahova

The collapsed Bride's Cave from Slănic, Romani...T

Entrance to the Unirea salt mine in Slănic, Ro...Entrance to the Unirea salt mine in Slănic, Romania Română: Intrarea în Salina Unirea de la Slănic, România (Photo credit: Wikipedia)

Statiunea Slanic este o statiune balneoclimaterica deosebita deoarece include Muntele de Sare - unic in lume - si a doua mare salina din Europa. Inconjurata de peisaje pitoresti, dispunand de conditii de cazare, tratament si divertisment variate, statiunea Slanic este locul ideal pentru petrecerea vacantei. Exploaterea organizata a sarii incepe in 1689. Intre anii 1689 - 1800 s-au deschis trei mine in zona cunoscuta in prezent ca Baia Verde. Explotarea sarii se efectua in salina in forma de clopot. In urma prabusirii tavanelor acestora si a apelor ce le-au inundat, au rezultat trei lacuri cu apa sarata. Mai tarziu intre anii 1800 - 1854 se deschid alte doua noi ocne pe versantul de vest al Slanicului, in punctele Baia Baciului si Grota Miresei, care urmand acelasi proces de transformare, au devenit lacurile sarate de astazi, care deservesc si astazi statiunea Slanic Aceste lacuri antroposaline rezultate ca urmare a acumularii apei meteorice in cavitatea vechilor ocne, sunt renumite prin efectul terapeutic datorat namolului sapropelic si a apei sarate.

Salina Unirea - devine obiectiv turistic din anul 1970, oferind comditii de microclimat natural bogat in aerosoli, cu eficienta in tratarea afectiunilor respiratorii.
Lucrarile miniere de deschidere a minei "Unirea" au inceput in anul 1938, iar exploatarea sarii din aceasta mina s-a efectuat intre anii 1943-1970.
Exploatarea s-a facut descendent de la tavan catre vatra in felii succesive de 2.2 metri grosime, cu  taiere orizontala la vatra si verticala la peret, derocarea prin impuscare, iar transportul materialului rezultat s-a efectut cu vagonetii pana la put si mai departe cu colivia pana la suprafata catre  instalatia de preparare si expeditie.

Mina este alcatuita din 14 camere cu profil trapezoidal avand 10 m deschidere la tavan si 32 m la talpa si o inaltime de 54 m. Diferenta de cota intre suprafata si vatra minei este de 208 m si este parcursa cu liftul in 90 de secunde. La 40 de metri in sus de la tavanul salinei Unirea incepe podeaua unei saline mai mici - mina  Mihai - care nu este accesibila publicului.
Spatiul excavat ocupa un volum de 2,9 milioane metri cubi si se intinde pe o suprafata de 7.8 hectare.

Program Salina:
Marti-Vineri 9:00-13:00
Sambata-Duminica 9:00-17:00
Luni: inchis
Taxa de intrare: 12 RON Adultii, 6 Ron Prescolari,Elevi,Studenti 
Enhanced by Zemanta

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments

Recent Comments Widget