vineri, 30 martie 2012

Locuri unice în lume

1.      Locul în care norii se rostogolesc
Această formaţiune rară de nori tubulari apare cu regularitate într-un singur loc de pe PământGolful Carpentaria din Nordul Australiei.
Aici, aceste formaţiuni noroase se formează în special în lunile de toamnă. Fenomenul are chiar un nume cu totul deosebit – Morning Glory Cloud (Splendoarea Dimineţii). În alte păţi ale lumii, aceşti nori tubulari apar foarte rar, iar fenomenul este asociat cu brizele marine şi, uneori,  cu furtunile puternice.

2.      Locul unde zăpada este ascuţită şi sticloasă
Aceste formaţiuni ascuţite de zăpadă par extrem de ameninţătoare, dând impresia de peisaj deloc prietenos. Formaţiunile poartă numele de „penitentes” şi pot fi văzute doar în Anzii de Chilieni şi din Argentina, la altitudini mai mari de 4000 de metri.
Au fost numite „penitentes” după numele pălăriilor ascuţite purtate de oamenii din zonă, care fac penitenţă pentru păcatele lor, conform tradiţiilor creştine. Cele mai înalte penitentes pot ajunge chiar şi până la 4 metri înălţime.

3.      Locul unde lacurile explodează
Pentru a vedea un lac care te poate ucide, fără ca măcar să intri în apă, vizitaţi Africa. În Camerun şi la graniţa dintre Rwanda şi Congo există trei lacuri cu potenţial mortal: Nyos, Monoun şi Kivu, toate trei lacuri vulcanice. Magma de sub scoarţă degajă dioxid de carbon în lacuri, rezultând pe fundul acestora un strat gros ce conţine dioxid de carbon în cantităţi mari.
În 1984, Lacul Monoun a explodat brusc, eliberând cantităţi mari de apă şi un nor de dioxid de carbon. 37 de oameni care trăiau în apropierea lacului au murit asfixiaţi de norul de CO2. Moartea lor a fost un mister timp de doi ani, până când lacul Nyos a explodat la rândul său, ucigând 1.700 de oameni din aceeaşi cauză – emisii majore de dioxid de carbon.
În lacurile Nyos şi Monoun au fost instalate conducte de ventilaţie în încercarea de a elibera progresiv dioxidul de carbon şi pentru a preveni viitoare dezastre. Lacul Kivu, care nu a erupt niciodată, nu este ventilat, însă companiile locale extrag metan din lac, pentru a genera energie electrică.
4. Bhutan, locul unde tsunami mătură munţii
Bhutanul, care este un spaţiu împrejmuit de ţărmuri înalte, devine un loc tot mai ameninţat de tsunami.  Din cauza schimbărilor climatice, gheţarii din Himalaya se topesc, crescând riscul ruperii unor baraje de gheaţă care ar avea consecinţe catastrofale asupra satelor din zonă. Oamenii de stiinţă le  numesc „inundaţii-fulger”, dar în limbajul comun sunt cunoscute ca tsunami de munte. În 1994, în urma unei astfel de inundaţii, au murit sute de oameni.
Autorităţile Bhutanului încearcă să diminueze pericolul prin drenarea unor lacuri glaciare mari şi prin consolidarea barajelor naturale. Astfel de izbucniri ale lacurilor glaciare se pot întâmpla oriunde în locurile în care se topesc gheţarii.
Potrivit guvernului Bhutan şi Naţiunilor Unite, din cele 2,674 de lacuri glaciare din ţară, 24 prezintă un asemenea risc, plasând Bhutanul în epicentrul acestui fenomen.

5. Locul în care pietrele pornesc la plimbare
În Playa Racetrack din Death Valley, nu caii sau maşinile se plimbă prin zonă, ciaceste stânci masive şi grele, care lasă urme evidente ale deplasării lor.
Pentru acesta însă, ele nu au nevoie, cum s-ar crede, de „furtuna perfectă”. Potrivit cercetătorilor de la NASA Goddard, la temperaturile potrivite, când se formeză la sol un strat alunecos, aceste roci încrustate cu gheaţă încep să valseze la prima briză mai hotărâtă.
Sursa



Enhanced by Zemanta

1 comentarii:

paty spunea...

vreau la 1 si la 5 neaparat :)

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments

Recent Comments Widget