miercuri, 13 iulie 2011

Despre Crisana

Crișana (maghiară: Körösvidék, germană: Kreischgebiet) reprezintă o provincie istorică situată pe teritoriile României și Ungariei, având ca limite naturale râul Tisa la vest, râul Mureș la sud, Munții Apuseni în est și râul Someș în nord. A fost împărțită pe criterii etnice în 1920 între România și Ungaria.
Este compusă din :
  • județul Bihor și cea mai mare parte a județului Arad pe teritoriul României
  • comitatul Biharia (în maghiară Hajdú-Bihar) și comitatului Bichiș (în maghiară Békés) pe teritoriul Ungariei
Capitala tradițională este Oradea (Oradea Mare). Alte orașe importante sunt: Arad, Debrețin, Bichișciaba, Giula, Salonta , Beiuș.

Despre Transilvania

Asezare: in partea central-nordica a Romaniei, pe cursul superior al Somesului Mare, inglobeaza zona de contact a Podisurilor Somesan si Transilvaniei cu regiunea muntoasa a masivelor Rodnei, Tiblesului si Calimani;

vecini: la nord-Maramures; la vest-Cluj; la sud-est-Mures; la est-Suceava;
suprafata: 7. 544 km2 (respectiv 2, 2 % din teritoriul tarii);
populatie: 633. 629 locuitori;

orase: BISTRITA-resedinta de judet (cu 86. 000 locuitori, situat pe Bistrita Ardeleana, intr-o depresiune intracolinara la 365 m altitudine); Beclean; Nasaud; Sangeorz Bai.

relieful: dominat de regiuni deluroase cu masive muntoase (cuprind Muntii Tiblesului in nord-vest, si Rodnei in nord-cu vf. Ineu, de 2280 m, inspre Maramures si Muntii Bargaului in nord-est, unde legenda spune ca isi avea castelul Dracula si Calimani, in sud-est, in partea dinspre Moldova), si de Podisul Transilvaniei (culmi si dealuri ale Podisului Somesan, Campiei Transilvaniei si Subcarpatilor Transilvaniei), in sud-est;

clima: este continental-moderata, cu diferentieri in functie de relief, astfel ca in zonele inalte din Muntii Rodnei temperatura medie anuala este de OOC, iar in zona deluroasa din sud-est este de 9OC, cu precipitatii variabile, cu vanturi predominante din vest;

cursurile de apa: reprezentate de bazinul Somesului Mare (cu afluentii sai, sieul si Salcuta), orientat est-vest, acopera tot teritoriul judetului, urmat de Bistrita Ardeleana, Rebra, Tiblesul.

Despre Oltenia


Oltenia este strajuita in nord de Carpatii Meridionali, iar in vest, sud si est de ape curgatoare: Dunare, respectiv Oltul. Raul Jiustrabate regiunea in directia nord-sud si o imparte in doua parti aproape egale, in care relieful uneia apre sa se oglindeasca in cealalta. Nordul Olteniei este muntos, fiind prezente aici doua masive: Parang (la est de raul Jiu) si Retezat-Godeanu (la vest de raul Jiu). La sud de Carpati se afla zona subcarpatica, reprezentata printr-un sir de dealuri (Dealul Bran, Magura Slatioarei, Dealurile Gorjului, Dealul Barzei) si depresiuni (Novaci, Tismana, Targu Jiu). In nord-vest se afla Podisul Mehedinti, dealurile Cosustei si depresiunea Severin. La sud de Subcarpati se afla Podisul Getic, acesta fiind divizat in Platformele: Strehaiei (la vest de raul Jiu; se subimparte in platformele Husnitei si Balacita), Jiului (strabatuta de Jiu) si Oltetului(la est de Jiu). In sudul Olteniei de afla Campia Olteniei, care este de altfel cel mai vestic sector al Campiei Romane. Campia Olteniei este alcatuita de Campiile Blahnitei si Bailestilor (la vest de Jiu) si Romanatilor (la est de Jiu). Cele mai importante rauri sunt: Olt (impreuna cu afluentii Lotru si Oltet) , Jiu(impreuna cu afluentii Tismana, Motru, Amaradia si Gilort), Desnatui, Drincea si Cerna. Clima Olteniei este temperat-continentala, dar cu influente mediteraneene.
Suprafata Olteniei este de 24.095 km² . Cele mai importante orase sunt: Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Targu Jiu si Ramnicu Valcea.

Despre BANAT

Banatul, supranumit de locuitorii sai si “Fruncea Tarii”, este o regiune situata in partea de vest a Romaniei unde locuitorii se disting prin caracteristici culturale usor diferentiate de celelalte zone care au de asemenea specificul lor: Muntenia, Moldova, Ardealul, Bucovina,  Dobrogea sau Maramuresul. Banatenii, asa cum isi spun oamenii care ocupa acest meleag, au costume populare, muzica, grai, bucatarie si obiceiuri specifice.
 Banatul are o suprafata de aproximativ 19.000 km² si cuprinde judetul Timis, judetul Arad de la sud de Mures si o parte din judetele Caras-Severin, Mehedinti si Hunedoara.

Cazare si Turism

Cazare si Turism in Romania,Cazare si Obiective turistice, Oferte-Cazare.Daca vrei si tu sa apara oferta ta de cazare sau ai ceva de spus va astept pe adresa de mail cazareturism@yahoo.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments

Recent Comments Widget